Tortillas med pankofriterad torsk och mango-avokado-äppelsalsa
Fredagstortillas. Det är ju många av oss som älskar dem. Ikväll bjöd jag familjen på en ny frasig version. De höjde fredagsmyset till en helt ny nivå. Fantastiskt gott!
För fyra:
Mango-avokado-äppelsalsa
1 stor mango
2-3 avokador
1 rött sött äpple
1 rödlök
1 dl bladpersilja
saften av en citron
olivolja
(salt)
Tärna mangon, avokadon och äpplet och blanda med den hackade löken. Hacka och lägg med bladpersilja. Häll i citronsaften och ringla lite olja över. Eventuellt kan man ha i en liten nypa salt. Rör om och låt dra.
Citronmajonnäs
1 ägg
1 tsk senap
1 tsk vinäger, gärna äppelcidervinäger
Saften av 1/2 citron
1 dl rapsolja
salt
Knäck ägget i en skål. Tillsätt senap och vinäger och citron. Mixa ihop med en stavmixer medan du häller i oljan i en jämn stråle. Smaka av med salt.
Pankofriterad torsk
4 torskfiléer
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl pankoströbröd
salt
svartpeppar
neutral olja till friteringen
Skär filéerna i två bitar. Vänd dem först i saltat och pepprat vetemjöl, sedan i vispat ägg och sist i pankoströbrödet. Fritera i het olja (160-170 grader) tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på papper.
Jag brukar ha en burk inlagda grönsaker i kylen. Plockade upp lite lök och paprika till garneringen. Kika i ditt kylskåp och kolla vad som kan vara det där som är lite syrligt och som förhöjer smaken.
Värm tortillabröden (ja, det är ännu bättre om man gör bröden själv) och fyll med salsa, fisk, inlagda grönsaker eller bara ringar av rå rödlök och toppa med något salt. Här provade vi med fetaost, men den kan lämnas bort eller bytas mot något annat saltigt.
Ostkroketter
Allting blir bättre med en bit god mat. Här delar jag med mig av ett recept på jättegoda, lättalagade ostkroketter. Perfekt som förrätt eller som tilltugg till ett glas vin.
Du behöver:
400 g färskost med din favoritsmak
4 dl riven ost (gärna någon smakrikare, kraftigare ost)
2 dl rostad lök
0,5 tsk salt
peppar från kvarnen
rapsolja till fritering
Panering:
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Gör så här:
Blanda ihop färskosten, osten, löken, salt och peppar i en bunke. Forma till runda bollar. Rulla dem i vetemjöl, sedan i vispat ägg och sist i ströbröd. Värm oljan i en kastrull. Kolla oljans temperatur med att lägga i en bit av degen. Fritera bollarna tills de är vackert gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Njut dem gärna medan de är lite varma.
Runebergstårtor
5. februari. Just idag tycker jag du skall unna dig en Runebergstårta eller två. Det påstås att Runeberg åt en om dagen och bakelsens ursprung har ju diskuterats en hel del, men nog är den ju god! Här delar jag med mig av mitt recept. De är ju inte lika ståtliga som traditionella Runebergstårtor, men alldeles tillräckligt fina. Lätta att lyckas med, så börja baka!
15 st
200 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
2 dl kexsmulor (till exempel havrekex)
1 dl grädde
1 tsk kardemumma (om man vill)
hallonsylt
Att fukta med
2 dl hett vatten
0,5 dl socker
Kristyr
1 dl florsocker
2-3 tsk vatten
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader. Vispa smör och socker pösigt. Vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och blanda i smör-socker-äggblandningen. Tillsätt grädden, kexsmulorna och mandelmjölet och blanda väl, men vispa inte.
Fördela kaksmeten i 15 stadiga kakformar. Gör ett litet hål med fingret i degen i varje form och lägg cirka en halv tesked hallonsylt i varje form. Grädda 13-15 minuter.
När du tagit tårtorna ur ugnen, fukta dem genast med vatten-sockerlagen. Klicka ut sylt igen (den du klickade dit tidigare, har försvunnit in i tårtan) och låt tårtorna svalna.
Blanda florsocker och vatten. Lägg blandningen i en påse, klipp ett litet hål i påsens hörn och dekorera runt sylten.
Julportal och julgodis
Så var det dan före dopparedan. Gårdagen var en pysseldag. Har länge tänkt göra en julportal vid ingången till vårt hus, så nu när den väl står där känns det fint. Igår passade jag och barnen också på att göra julgodis till julbordet. Ville inte krångla till det för mycket, men det blev ändå fyra olika sorter. Valde att göra egen Toffifee, mintchokladflarn, hasselnöts- och mandelchoklad samt tranbärs- och hasselnötspraliner. Som ni förstår, tycker jag hasselnötter är kungen av nötterna i juletid. Lättare än såhär kan tillverkning av julgodis knappast bli.
Toffifee
Du behöver:
hasselnötter
1 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
2-3 tsk kakao
100 g mjölkchoklad
Gör så här:
Rosta hasselnötterna i 175 grader i cirka 10 minuter. Vänd nötterna efter halva tiden. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalet. Lägg en nöt i varje liten form. Jag har använt en silikonform, men det går bra med små pappersformar också.
Koka upp grädde, socker, sirap och kakao till cirka 120 grader och låt sjuda till en massa. Du kan kolla segheten på massan genom att droppa några droppar i ett glas kallt vatten. Konsistensen skall vara som kola. Häll upp i formarna till två tredjedelar. Smält mjölkchokladen i mikron eller i vattenbad och fyll på i formarna. Ställ svalt för att stelna.
Mintchokladflarn
Du behöver:
200 gram choklad med högre kakaohalt
pepparmyntsolja
Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Droppa i valfri mängd pepparmyntsolja. Bred ut chokladen tunt med en sked. Garnera med smält vitchoklad, hasselnötter, flingsalt, torkade bär eller vad du känner för. Jag valde vitchoklad och flingsalt. Låt stelna.
Hasselnöts- och mandelchoklad
Du behöver:
400 gram mjölkchoklad
en liten påse hasselnötter
en liten påse mandelflarn
50 g vitchoklad
Gör såhär:
Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Hacka hasselnötterna och mandelflarnen och blanda dem med chokladen. Smörj en mindre ugnsform med låga kanter med lite olja eller använd bakplåtspapper i formen. Häll choklad-nötblandningen i formen och ringla över smält vitchoklad. Låt stelna och bryt i bitar.
Tranbärs- och hasselnötspraliner
Du behöver:
200 g mjölkchoklad
100 g vitchoklad
torkade tranbär
rostade hasselnötter
pappersformar
Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad eller i mikron, men smält sorterna separat. Lägg några nötter och några tranbär i varje form och häll över mjölkchoklad. Häll sedan på vitchoklad. Gör mönster i chokladen med en cocktailsticka. Låt stelna.
Önskar er alla en riktigt GOD JUL!
Klappar och julmat
Känner du julstress? Mycket du ska hinna med ännu? Är klapparna fixade? Ordet julklapp är för övrigt ett intressant ord, har du tänkt på dess ursprung? Varför säger vi julklappar? Det var en gång i tiden ett folkligt bruk att under jultiden klappa eller banka på dörren och slänga in diverse “gåvor”, ofta skämtsamma sådana och ofta gjorda av till exempel halm. Det som tidigare varit ett harmlöst agerande har blivit en kostsam tradition. Hur är det, känner du julskam?
På tv:n berättade de om att det finns julgranar att hyra. Granar som växer i stora krukor, som man kan hyra år efter år om man vill. En enklare gran till ett billigare pris, eller en dyrare om man så vill. På radion var det skinktema. Skinka kan man ha gemensamt med flera familjer. Det finns folk som köper en skinka tillsammans och så samlas man kvällen innan julafton och steker den tillsammans. Man äter och umgås tillsammans och det som blir över delar man på till julafton. Ofta räcker det till alldeles utmärkt. Lite fascinerad är jag över vad jag såg och hörde. Matlag överlag är ju en alldeles utmärkt idé. Sådant borde ju utnyttjas i mycket större utsträckning.
Vi har inte planerat julmenyn ännu, men som det ser ut nu, kanske det inte blir så traditionellt. Eller lite traditionellt varvat med nya idéer. Älskar alla sorters röror och all tänkbar plockmat, så på vårt julbord finns åtminstone sådant representerat.
Vårt julbord julen 2018.
Det blir mycket mat. Även om jag tycker att man alltid gör sig förtjänt av god mat, är väl nog julen den stora mathögtiden. Då ska man få äta gott och just så mycket så att man känner sig lycklig. Resterna skall inte heller glömmas. Av rester kan ju skapas fantastisk mat, så underskatta dem inte.
Julgodis skall jag också göra. Det hör till våra traditioner. Butikshyllorna dignar av choklad den här tiden på året, men de hemmagjorda pralinerna gillar jag mest. Får se vad jag hittar på i år.
Men vet ni, jag tror det blir en riktigt god jul.
Lussekatter
Lussekatter hör ju adventstiden till och igår var det ju faktiskt den 13.12 och vi firade Lucia. Det är svårt att misslyckas med lussekatter. Nedan delar jag mitt recept på härliga och saftiga lussekatter.
För cirka 15 lussekatter behöver du:
2,5 dl ljummen helmjölk
25 g jäst
1 dl socker
en påse saffran (0,5 g)
3 ägg (varav ett till pensling)
7,5 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
russin för dekoration
Smula ned jästen i mjölken. När jästen löst upp sig, tillsätt socker och ägg. Tillsätt mjöl tills degen är mjuk och smidig och låt degen arbetas i maskin cirka fem minuter. Tillsätt det mjuka smöret och låt degen gå i maskinen några minuter till.
Låt degen jäsa en halv timme under duk. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och baka ut lussekatter av degen. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper ytterligare 20-30 minuter. Pensla med ägg och dekorera med russin. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 8-10 minuter tills lussekatterna blivit gyllenbruna.