Lussekatter

Lussekatter hör ju adventstiden till och igår var det ju faktiskt den 13.12 och vi firade Lucia. Det är svårt att misslyckas med lussekatter. Nedan delar jag mitt recept på härliga och saftiga lussekatter.

processed_redigerad.jpg

För cirka 15 lussekatter behöver du:

2,5 dl ljummen helmjölk

25 g jäst

1 dl socker

en påse saffran (0,5 g)

3 ägg (varav ett till pensling)

7,5 dl vetemjöl

100 g rumsvarmt smör

russin för dekoration

Smula ned jästen i mjölken. När jästen löst upp sig, tillsätt socker och ägg. Tillsätt mjöl tills degen är mjuk och smidig och låt degen arbetas i maskin cirka fem minuter. Tillsätt det mjuka smöret och låt degen gå i maskinen några minuter till.

Låt degen jäsa en halv timme under duk. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och baka ut lussekatter av degen. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper ytterligare 20-30 minuter. Pensla med ägg och dekorera med russin. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 8-10 minuter tills lussekatterna blivit gyllenbruna.

Föregående
Föregående

Klappar och julmat