Lussekatter
Lussekatter hör ju adventstiden till och igår var det ju faktiskt den 13.12 och vi firade Lucia. Det är svårt att misslyckas med lussekatter. Nedan delar jag mitt recept på härliga och saftiga lussekatter.
För cirka 15 lussekatter behöver du:
2,5 dl ljummen helmjölk
25 g jäst
1 dl socker
en påse saffran (0,5 g)
3 ägg (varav ett till pensling)
7,5 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
russin för dekoration
Smula ned jästen i mjölken. När jästen löst upp sig, tillsätt socker och ägg. Tillsätt mjöl tills degen är mjuk och smidig och låt degen arbetas i maskin cirka fem minuter. Tillsätt det mjuka smöret och låt degen gå i maskinen några minuter till.
Låt degen jäsa en halv timme under duk. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och baka ut lussekatter av degen. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper ytterligare 20-30 minuter. Pensla med ägg och dekorera med russin. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 8-10 minuter tills lussekatterna blivit gyllenbruna.