Runebergstårtor

5. februari. Just idag tycker jag du skall unna dig en Runebergstårta eller två. Det påstås att Runeberg åt en om dagen och bakelsens ursprung har ju diskuterats en hel del, men nog är den ju god! Här delar jag med mig av mitt recept. De är ju inte lika ståtliga som traditionella Runebergstårtor, men alldeles tillräckligt fina. Lätta att lyckas med, så börja baka!

15 st

200 g smör

2 dl socker

2 ägg

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl mandelmjöl

2 dl kexsmulor (till exempel havrekex)

1 dl grädde

1 tsk kardemumma (om man vill)

hallonsylt

Att fukta med

2 dl hett vatten

0,5 dl socker

Kristyr

1 dl florsocker

2-3 tsk vatten

Gör så här

Värm ugnen till 200 grader. Vispa smör och socker pösigt. Vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och blanda i smör-socker-äggblandningen. Tillsätt grädden, kexsmulorna och mandelmjölet och blanda väl, men vispa inte.

Fördela kaksmeten i 15 stadiga kakformar. Gör ett litet hål med fingret i degen i varje form och lägg cirka en halv tesked hallonsylt i varje form. Grädda 13-15 minuter.

När du tagit tårtorna ur ugnen, fukta dem genast med vatten-sockerlagen. Klicka ut sylt igen (den du klickade dit tidigare, har försvunnit in i tårtan) och låt tårtorna svalna.

Blanda florsocker och vatten. Lägg blandningen i en påse, klipp ett litet hål i påsens hörn och dekorera runt sylten.

processed_IMG_20200204_223643.jpg
Föregående
Föregående

Ostkroketter

Nästa
Nästa

Julportal och julgodis