Havrebröd i långpanna

Här är ett perfekt bröd till frukosten eller soppan. Det här är garanterat ett bröd som såväl stor som liten gillar. Ett bröd i långpanna kräver en väldigt liten insats och sköter långt sig självt.

För cirka 20 bitar behöver du:

4 dl havregryn

8 dl mjölk (gärna helmjölk)

50 g jäst

2 msk sirap eller honung

1 msk salt

8-10 dl vetemjöl

50 g rumstempererat smör

Gör så här:

Lägg ugnen på 225 grader. Koka en havregrynsgröt på havregrynen och 6 dl av mjölken. Låt gröten svalna. Värm resten av mjölken till 37 grader och lös jästen i den. Tillsätt sirap och salt och blanda allt i en degblandare. Tillsätt havregrynsgröten och sedan vetemjöl lite i taget. Tillsätt det rumstempererade smöret. Låt degen gå i åtminstone 5 minuter. Degen skall vara lite kladdig. Låt jäsa under duk 30 minuter.

Lägg ett bakplåtspapper i en djup långpanna (cirka 30x40 cm) och häll i degen. Platta ut den med fingrarna och strö lite mjöl ovanpå. Skär upp färdiga rutor med en kniv och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter tills brödet har en vacker färg.

DSC_0819.JPG
DSC_0830.JPG
Föregående
Föregående

Rustika rågkusar

Nästa
Nästa

Min röda rotsakssoppa med färskt grytbröd och hemgjord vitlöksfärskost