Rustika rågkusar

Här kommer ett recept på rågkusar som jag älskar. Barnens farmor brukade baka bröd som påminde om de här. Kolossalt goda bröd som är lätta att baka.

För 20-24 stycken behöver du:

5 dl ljummet vatten+ 5 dl ljummen mjölk

50 g jäst

2 msk sirap

1,5-2 msk salt

2 dl havrekli

10 dl rågmjöl

8-10 dl vetemjöl

Gör så här:

Lägg ugnen på 200 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet och mjölken. Blanda ordentligt så att jästen löser sig. Tillsätt sirap, salt och havrekli. Blanda väl. Lägg till rågmjölet och vispa till en slät smet. Lägg smeten i en degblandare och kör degen medan du tillsätter vetemjölet lite i taget. Degen skall lossna från kanterna men den får inte bli torr. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.

En  riktig raritet i vårt hushåll. En vän i vått och torrt. Det är en Lammix från början av 1950-talet som mina föräldrar kom över. Min mamma använde den alltid då hon höll till i köket. Under de sista åren hon levde tyckte hon att den blev för stor…

En riktig raritet i vårt hushåll. En vän i vått och torrt. Det är en Lammix från början av 1950-talet som mina föräldrar kom över. Min mamma använde den alltid då hon höll till i köket. Under de sista åren hon levde tyckte hon att den blev för stor för två personers hushåll, så jag bytte min köksmaskin mot deras. Jag har lovat hålla igång den så länge det bara går och vet ni? Jag skulle aldrig byta.

DSC_0787.JPG

Kavla ut degen så att den är cirka 1 cm tjock. Tryck ut runda bröd med en form. Du kan givetvis också forma degen till bollar och trycka ut bröden med fingrarna. Nagga bröden och låt jäsa på bakplåtspapper cirka en halv timme. Grädda bröden i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

DSC_0792.JPG
DSC_0795.JPG
DSC_0804.JPG
DSC_0812.JPG
Föregående
Föregående

Risotto med pilgrimsmusslor

Nästa
Nästa

Havrebröd i långpanna