Min röda rotsakssoppa med färskt grytbröd och hemgjord vitlöksfärskost

Jag tycker det är underbart med färger. De gör mig glad och framför allt piggar färger upp. Nu kommer färgerna ute i naturen, men jag tycker det är lika viktigt med färger på tallriken. Här delar jag med mig av min röda rotsakssoppa, serverad med en klick crème fraiche, ett nybakat grytbröd och hemgjord vitlöksfärskost.

Om du vill göra mitt grytbröd behöver du räkna med 10 timmar för jäsning. Det går bra att låta brödet jäsa över natten eller under dagen, medan du är på jobb. En länk till mitt goda grytbröd hittar du här.

Röd rotsakssoppa, 6 portioner

Du behöver

4 skalade potatisar

4 skrubbade morötter

4 skalade rödbetor

2 skalade lökar

2 skalade vitlöksklyftor

1 bit (2 cm) färsk ingefära

1- 1,5 liter grönsaksbuljong

olja

1 tsk malen muskotnöt

salt

svartpeppar

en nypa chiliflakes

1,5 msk honung

1 dl vispgrädde

crème fraiche till serveringen

Gör så här

Skala/skrubba rotsakerna och skär upp dem i bitar. Hacka löken i lite större bitar. Skiva vitlöken. Häll upp några matskedar olja i en tjockbottnad kastrull, fräs löken, muskotnöten och chiliflakes i oljan en stund. Lägg i vitlöken och fräs en stund till. Se upp så att vitlöken inte bränns vid. Häll på buljongen och lägg i rotsakerna och ingefäran. Du behöver ha så mycket vätska att rotsakerna täcks. Låt koka tills rotsakerna är mjuka.

Nu ska du mixa soppan. Nu har du troligen för mycket vätska i soppan, för att den skall bli lagom tjock. Ta bort en hel del del av vätskan med en slev och spara vätskan. Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt vätska så mycket så att konsistensen på den släta soppan blir bra, men räkna med att du ännu ska ha i grädden. Mixa ner grädden och honungen, smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick crème fraiche och ett par skivor nybakat bröd.

DSC_0616.JPG

Vitlöksfärskost

Hemgjord färskost är busenkel att göra själv. Smaken är godare och du slipper alla tillsatsämnen.

Du behöver

1 liter surmjölk (piimä)

2 burkar gräddfil (inte lättgräddfil)

1-2 pressade vitlöksklyftor

salt

Gör så här

Blanda surmjölken och gräddfilen i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp blandningen så att den nästan kokar. Blanda om med jämna mellanrum. Du kommer att märka att blandningen blir grynig. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag, häll i blandningen och låt vasslen rinna av. Rör om i durkslaget emellanåt. Så småningom kommer massan att rymmas i ett kaffefilter. Då brukar jag flytta över massan hit och så rinner resten av vasslen bort i en kaffetratt. Nu har du kvar ostmassan. Låt den svalna och smaksätt med salt samt vitlök, gräslök, chili eller vad just du vill ha i din färskost.

DSC_0633.JPG
Föregående
Föregående

Havrebröd i långpanna

Nästa
Nästa

Enkelt grytbröd