Levadavandring på Madeira

Madeira är en av Portugals pärlor. Ute i Atlanten ligger denna vackra, frodiga ö. Vi har besökt Madeira sex gånger, men vi tröttnar inte. Vi åker inte till Madeira för att bada; det finns egentligen inga stränder. Vi åker dit för att vandra levador. Levador är bevattningskanaler uppe i bergen. Madeira har ett unikt system av levador och de började byggas på 1500-talet för att forsla stora mängder vatten från de västra och nordvästra delarna av ön till de torrare delarna i sydost. Här är marken mer lämpad för jordbruk. De senaste levadorna är från 1940-talet. Att bygga levadorna var utmanande och krävde människoliv; många av levadorna är inhuggna i sidorna av bergen och det finns totalt cirka 25 kilometer tunnel.

Det finns många guider du kan köpa om du vill vandra levador på Madeira. Det första året köpte vi ett par guider och började helt enkelt beta av levadavandringarna i böckerna en efter en. De är utmärkta i böckerna som pister med olika svårighetsgrad; blåa för lätt vandring, röda för en del utmaningar och svarta, som kategoriseras som mycket utmanande och kräver att du inte har höjdskräck. Våra vandringar har alltid slutat lyckligt, trots att vi några gånger råkar ut för mycket spännande situationer.

Levadavandring på Madeira.

Levadavandring på Madeira.

Barnen har också vandrat levador på Madeira. Då det äldre barnet var omkring 1,5 år fick han vandra levador på våra ryggar. Vi hade en bra ryggsäck där han kunde sitta. Han fick sova när han ville och eftersom ryggsäcken hade sol-/regnskydd över huvudet, gick vandringarna bekymmerslöst. Senare har vi vandrat alla fyra. Då har barnen traskat för egen maskin.

Bild från 2009. Glad resenär på ryggen.

Bild från 2009. Glad resenär på ryggen.

Smal levada.

Smal levada.

Det finns någonting väldigt fridfullt i att vandra längs levadorna. Man är så nära naturen, man känner dofterna och landskapet är så varierande. Ena stunden går man i tät skog, den andra håller man andan för en hisnande vy. Man pausar med matsäck, kanske vid ett vattenfall eller en porlande bäck, eller så trevar man sig fram i en lång mörk tunnel (observera att ficklampa på levadavandringar är ett måste). Man ser fåglar, djur och olika insekter på vägen. Man får betrakta odlingar och emellanåt får man glatt hälsa Bom dia! åt en bybo som kommer vandrande längs levadan bärandes på Madeira-bananer. Ibland får man balansera på höga, smala ställen och hålla tungan rätt i mun. Vädret varierar; på Madeira kan du få alla väderförhållanden under en dag.

Levadan är gömd under gången.

Levadan är gömd under gången.

FB_IMG_1581866264748.jpg

Levadavandringarna kräver en viss planering. Du får räkna med att det under vandringarna kan uppstå situationer som kräver tid, så räkna med 1-2 timmar extra tid. Många levador når du med lokalbussarna, som är det absolut billigaste sättet att ta sig till platsen. Du behöver sätta dig in i tidtabellerna och rutterna så du vet vid vilken hållplats du ska stiga på eller av. Det är sällan en levada börjar eller slutar vid en hållplats, utan du får räkna med att promenera några hundra meter. Oftast är dock guideböckerna väldigt bra och har bra anvisningar. Det är bra att ha regnkläder i ryggsäcken. Ordentliga skor är ett måste, eftersom det ställvis kan vara mycket halt, speciellt efter regn.

Solnedgång över Funchal.

Solnedgång över Funchal.

FB_IMG_1581865785646.jpg
Cabo Girão, 580 m.

Cabo Girão, 580 m.

Cabo Girão.

Cabo Girão.

Sedan kan man ju också vandra i bergen, utan att vandra längs levador. Det finns fantastiskt fina vandringsrutter på ön och säkert någonting för alla.

Resenär nummer två på ryggen. Bilden är från 2014.

Resenär nummer två på ryggen. Bilden är från 2014.

Curral Das Freiras

Curral Das Freiras

Pico Do Arieiro 1818 m.

Pico Do Arieiro 1818 m.

Strelizia, papegojblomman. Typisk för Madeira.

Strelizia, papegojblomman. Typisk för Madeira.

Föregående
Föregående

Dags för Kuba

Nästa
Nästa

Roadtrip i Baltikum