Friterad kyckling och vitlökspotatis

Det är den andra advent. Det är självständighetsdag. Passa på och gör dessa goda vitlökspotatisar med panerad, friterad kyckling till. Det här är rejäl, rustik mat.

Vitlökspotatis (för 4-6 personer)

2 kg potatis

1-2 tunt skivade lökar

6 stora vitlöksklyftor

5 dl vispgrädde (vill man använda matlagningsgrädde eller havregrädde går det också bra)

olja

salt

peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisen tunt med en en mandolin, osthyvel eller med kniv. Skiva löken. Varva potatisen med löken i en ugnsform, blanda med olja och ställ in i ugnen cirka en timme (beroende på potatissorten). Vänd på potatisen vid halvtid.

DSC_0643.JPG

Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar. När potatisen nästan är klar, häll över gräddblandningen och låt stå i ugnen ytterligare 10-15 minuter. Smaka av och salta ytterligare om det behövs.

DSC_0659.JPG

Friterad kyckling (för 4-6 personer)

800 g kycklingfiléer

vetemjöl (eller en glutenfri mjölblandning)

2 ägg

ströbröd (går bra med glutenfritt ströbröd också)

salt (enligt smak)

peppar (enligt smak)

Blanda salt och svartpeppar med mjölet. Vänd kycklingfiléerna i mjölet, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbrödet. Fritera i het olja tills filéerna är gyllenbruna och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera med vitlökspotatisen, med djävulssylt och en fräsch sallad till om du vill.

DSC_0645.jpg

Vill du koka djävulssylt? Det finns ju otaliga recept på denna sylt, men här är min version av sylten.

Djävulssylt

800 g inhemska tomater

3-4 röda paprikor

8 pressade vitlöksklyftor

4-5 chilifrukter

1 tsk salt

svartpeppar enligt smak

1/2 dl ättika

3 dl syltsocker

Gör så här:

Hacka tomaterna och paprikorna. Kärna ur och hacka chilifrukterna. Lägg alla ingredienser i en kastrull, förutom sockret. Koka på låg värme i 45 minuter. Stavmixa blandningen om du vill ha en slätare konsistens. Tillsätt syltsockret och låt koka ytterligare 15 minuter. Häll upp sylten i glasburkar och förvara svalt.

DSC_0661.JPG

















Föregående
Föregående

Kyckling med bacon

Nästa
Nästa

Köttgryta med apelsin och choklad