En riktigt glad frukost - Chirbuli
Här är min absoluta favoritfrukost. Den här Chirbulin, som har sitt ursprung i Georgien, tillreder jag gärna på helgen, men ibland också på vardsgsmornarna. Den gör morgonen lite lättare då man är himla morgontrött, som jag.
Då jag har som mest bråttom brukar jag skippa en del ingredienser och köra på tomat och lök, ägg och kryddor. Det funkar utmärkt, men såklart, allra godast blir den då man får med allt.
Ingredienser för två personer
1/2 lök skivad
olivolja
2 stora tomater och några körsbärstomater
en bit spetspaprika
1/2 tsk malda korianderfrön
1/4 tsk grurkmeja
1 finhackad vitlöksklyfta
en nypa chiliflakes (om du vill)
1/2 dl hackade valnötter
1/4 dl vatten
2 ägg
salt, svartpeppar
persilja för garnering
Gör så här:
Värm olivolja i en stekpanna och fräs lökringarna mjuka. Tillsätt tomater och paprika skurna i bitar. Tillsätt korianderfrön, gurkmeja, vitlök, chili, nötter och vatten och låt puttra en stund. Gör plats för äggen i grönsaksröran och kläck i äggen. Försök få äggulorna att hållas hela. Låt puttra vidare tills äggvitorna stelnat. Äggulorna behöver inte stelna helt. Strö över salt och svartpeppar. Garnera med persilja och servera ljummen med ett gott bröd till.