Hemgjorda hamburgare

Jag har aldrig egentligen varit speciellt förtjust i hamburgare. För några år sedan när vi var i Naples, Florida, hade vi lovat barnen en hamburgarkväll. Sonen googlade fram det närmaste hamburgarstället och det visade sig vara en av hela USA:s bästa hamburgarrestauranger. Men det visste vi ju inte ännu då vi stegade in. Stället heter Brooks Burgers (330 9th St S, 34102 USA, Naples, Fl) och fick oss nästan att trilla av stolen. En riktig knockout. Har aldrig ätit så goda burgare. Senare på kvällen upptäckte vi att stället var rankat top 2 i USA enligt TripAdvisor.

Nu har vi försökt hämta inspiration till våra hemmaburgare från Brooks och vi tycker vi kommit ganska nära. Hemligheten ligger i brödet, ett briochebröd som bakas med smör och penslas med ägg. Har provat mig fram ett flertal gånger och nu tycker jag att jag är ganska nöjd.

Briochebröd (6 st)

2,5 dl vatten

0,5 dl mjölk

25 g jäst

2 msk råsocker

1 tsk salt

7-8 dl fint vetemjöl

50 g rumstempererat smör

1 ägg till pensling

Gör så här:

Värm mjölk och vatten till 37 grader och lös i jästen. Tillsätt socker och salt och blanda väl. Tillsätt vetemjölet lite i taget medan degen arbetas i en köksmaskin. Tillsätt smöret och låt gå ännu 5 minuter så att degen blir riktigt smidig. Låt jäsa 30-40 minuter under duk.

DSC_1154.JPG

Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i sex bitar och forma till runda hamburgerbröd. Låt jäsa ytterligare 30 minuter på bakplåtspapper. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda bröden ca 15 minuter tills de fått en vacker färg. Låt svalna på galler.

DSC_1208.JPG

Vill du göra hamburgarna med kött, välj gärna kött av rasboskap. Vill du göra hamburgarna vegetariska går det naturligtvis precis lika bra.

Köttfärsen blandar jag endast med salt och nymalen svartpeppar och formar till biffar som jag steker i smör. Gör jag vegetariska hamburgare tycker jag mest om kikärtsbiffar.

En god majonnäs hör ju hamburgaren till. Allra godast blir det om du gör den själv och det är väldigt enkelt. Man kan fuska lite och använda stavmixer. Jag gillar chilimajonnäs.

Enkel chilimajonnäs

1 äggula

1 tsk senap

1 tsk vinäger

1 tsk vatten

1,5-2 dl neutral olja

salt

1-2 tsk sambal oelek

Gör så här:

Vispa ihop äggula, senap, vinäger och vatten. Tillsätt olja försiktigt samtidigt som du kör blandningen med stavmixer. När majonnäsen är lämpligt tjock är den klar. Smaka av med salt och blanda i sambal oelek enligt smak.

Det jag absolut vill ha i min hamburgare är stekt, karamelliserad lök.

Karamelliserad lök

2 lökar skurna i ringar

smör att steka i

1 msk råsocker

en nypa salt

Gör så här:

Stek lökringarna mjuka i smör så att de får lite färg. Tillsätt socker och salt och vänd runt i pannan ännu en stund.

DSC_1206.JPG

Montera din hamburgare med just de ingredienser du vill ha i den. Dessa serverades med chilimajonnäs, egenodlad sallad, ananasring, tomat, cheddarost och karamelliserad lök.

DSC_1211.JPG
DSC_0019.JPG
Föregående
Föregående

Bacon- och lökfylld ravioli med salviasmör och rödbetssallad

Nästa
Nästa

Tomatbröd med räkor