Braxen på två sätt

I folkmun kallas braxen alltför ofta skräpfisk, en fisk som säkert oftare hamnar på kattens tallrik än på människans. Visst, den har en hel del ben, men rätt tillagad är braxen en fantastisk matfisk och benen kan plockas bort relativt lätt. Dessutom är det en miljögärning att äta braxen. Den är definitivt en hållbar fisk på tallriken då många arter håller på att bli utfiskade.

Under jultiden blev det en del braxen. Här är två tips på jättegoda braxenrätter. Den första är en braxenröra som gör sig ypperligt med en skiva skärgårdslimpa och den andra en ugnsrätt på braxen för den som älskar och inte är rädd för smör.


Braxenröra, 6 personer

Du behöver:

400 g varmrökt eller kallrökt braxen

2 kokta ägg

1 finhackad rödlök

1 dl majonnäs

2-3 msk crème fraiche

1 tsk cayennepeppar eller en nypa chiliflakes

2 msk finhackad dill

saften av en halv citron

Gör så här:

Finfördela braxen och plocka bort benen. Tillsätt de kokta hackade äggen samt löken och blanda ordentligt.

Blanda i majonnäs, crème fraiche, cayennepeppar (eller chili), citronsaft och finhackad dill.

Blanda allt och låt stå i kylen ett par timmar före servering. Servera till exempel på en skiva Malaxlimpa eller skärgårdslimpa.


Smörbakad braxenfilé (4 personer)

Du behöver:

2 stora braxenfiléer

200 g smält smör

flingsalt

något grönt som tillbehör

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Filéa braxen. Du kommer inte att få bort alla ben, men det går fint att plocka bort resten när fisken är klar. Lägg fisken i en ugnsform. Smält 200 gram smör i en kastrull. Häll det smälta smöret över braxenfiléerna, strö över lite flingsalt och baka i ugn cirka 20 minuter. Servera med potatismos och något grönt till. Jag serverade rätten med ruccola, rödbeta, fetaost och oliver.

DSC_1041.JPG
DSC_1031.JPG
DSC_1051.JPG
DSC_1060.JPG


Föregående
Föregående

Indisk middag

Nästa
Nästa

Potatisrieska