Indisk middag

Gillar du indiskt? För en vecka sedan var vi och åt på en indisk restaurang vi har i Vasa. Restaurangen heter Kaavya Cuisine och ligger i Galleria Wasa. Rekommenderar absolut att du besöker denna restaurang. Här finns en länk till deras facebooksida. Maten var alldeles fantastiskt god (rekommenderar speciellt deras palak paneer) och vi var de enda gästerna. Det var en tid sedan vi ätit indiskt, hela det indiska köket har fallit lite i glömska. Nu upptäckte vi detta fantastiska kök igen och tankarna gick till resan som vi gjorde till Indien för 15 år sedan. Igår kväll blev det indiskt hemmavid, med såväl mat, foton från Indienresan som med indisk musik. Här tipsar jag om ett några enkla rätter, som visserligen kräver lite tid men som är otroligt goda. Och inte alls starka. (Jag har nämligen svårt för mat som är så stark att man inte känner nåt annat än hettan.)

Naanbröd

Det indiska naanbrödet äts oftast tillsammans med en mustig gryta. Det går bra att smaksätta det med ost eller vitlök för en extra tvist.

För fyra större eller sex mindre naanbröd behöver du:

1 3/4 dl ljummet vatten

1 tsk torrjäst

1 tsk salt

1 tsk socker

1/2 tsk bakpulver

cirka 5 dl vetemjöl

2 msk matolja

2-3 msk turkisk eller grekisk yoghurt

smält smör

Gör så här:

Blanda jästen och vattnet, låt dra några minuter. Tillsätt olja och yoghurt, salt, socker och bakpulver i degvätskan. Blanda därefter i mjölet och rör ihop till en mjuk deg. Knåda degen några minuter. Låt jäsa under duk i ca två timmar till dubbel storlek. Ett bra tips är att ställa in degbunken i mikron och låta jäsa där eftersom det inte drar i mikron. Kom ihåg att vid lämpligt tillfälle att värma ugnen till 250 grader.

Knåda degen i 2-3 minuter på mjölat bord. Dela den i fyra bitar. Kavla ut varje bit till en oval, cirka 20 cm lång.

Värm en plåt i ugnen och grädda bröden på bakplåtspapper. Efter 2-3 minuter, då de fått lite färg och kanterna bubblat till lite, ta då ut bröden och pensla med lite smör. Om du vill kan du riva lite ost eller strö hackad vitlök på bröden medan de är heta. Ställ bröden under duk och servera dem varma.

Naan är lätt att baka, även om de kräver tid.

Naan är lätt att baka, även om de kräver tid.

Pakora

Pakora är en indisk friterad smårätt, som passar fint till exempel som förrätt. I Indien serveras den ofta som gatumat. Det här är en variant som är vegetarisk och riktigt god.

Du behöver:

1 stor potatis

1 liten blomkål

1 liten röd paprika

1 gul lök

en näve spenat

160-170 g kikärtsmjöl

3 msk vetemjöl (eller någon glutenfri mjölblandning)

2 tsk garam masala

2 tsk spiskummin

1 tsk soda

1 tsk chilipulver

3,75 dl vatten

1 msk citronsaft

neutral olja till fritering

Gör så här:

Koka potatisen nästan klar, skala och skär den i små bitar. Hacka blomkålen, paprikan och löken fint. Hacka även spenaten. Sikta ner mjölet tillsammans med kryddorna i en separat skål. Tillsätt vattnet och citronsaften till sist och blanda ihop till en smet. Tillsätt de hackade grönsakerna och blanda väl.

Hetta upp oljan i stekpanna och klicka ut smet i pannan (cirka 6-8 klickar åt gången) och fritera båda sidorna tills de fått en gyllengul färg.

DSC_0005.JPG
Pakora är så gott!

Pakora är så gott!

Butter chicken

Butter chicken är en gräddig curry med massor av smaker.

För marinaden behöver du:

800 g kycklingfilé

1 tsk salt

1/2 dl citronsaft

2 dl turkisk yoghurt

1 hackad lök

2 pressade vitlöksklyftor

3 cm finriven färsk ingefära

1 grön chili, hackad

2 tsk garam masala

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en bunke och tillsätt kycklingen. Låt marinera i 2-3 timmar.

Plocka upp kycklingen ur marinaden och stek den klar i en stor stekpanna. Ställ kycklingen åt sidan.

Till såsen behöver du:

1,25 dl tomatpuré

1,25 dl vatten

2 cm färsk riven ingefära

2,5 dl grädde

1 tsk garam masala

2 tsk socker

1/4 tsk chilipulver

1 msk citronsaft

1 tsk spiskummin

100 g smör

Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en stekpanna och koka upp. Tillsätt smöret och låt det smälta. Tillsätt till sist kycklingen och låt sjuda några minuter. Servera rätten med kokt basmatiris.

DSC_0034.JPG
Butter chicken kommer du att älska.

Butter chicken kommer du att älska.

Myntaraita

Du behöver:

4 dl turkisk yoghurt

1 kruka mynta

Gör så här:

Hacka myntan och blanda ner den i yoghurten. Servera till butter chicken och pakora tillsammans med naanbröd.

Myntaraita är ett gott tillbehör.

Myntaraita är ett gott tillbehör.











Föregående
Föregående

Smaker från Georgien

Nästa
Nästa

Braxen på två sätt