Enkelt grytbröd

Det här är mitt enkla, men goda grytbröd. Det här brödet har knapriga kanter men är mjukt inuti. Brödet kräver tid, men är absolut inte alls svårt att göra. Brödet behöver jäsa svalt cirka 10 timmar, men det går bra att låta det jäsa under natten, eller medan du är på jobbet.

Du behöver

1/2 paket jäst

6 dl ljummet vatten

2,5 tsk salt

1 msk honung

1 dl rågmjöl

9-10 dl vetemjöl

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke med ljummet vatten. Tillsätt salt och honung. Blanda noggrant. Vispa ner rågmjölet och lite av vetemjölet. Knåda degen med händerna när du inte längre kan vispa. Tillsätt resten av mjölet lite i taget. Knåda degen ordentligt. Den ska lossna från kanterna och vara mjuk och smidig. Degen får inte bli torr.

Låt degen jäsa 10 timmar i bunken under plastfilm. Degen skall jäsa i ett svalt utrymme.

Lägg in en gryta med lock (gärna gjutjärnsgryta) i ugnen och värm ugnen till 250 grader.

Stjälp upp degen på ett bakbord. Ta ut grytan ur ugnen. Nu är det viktigt att du inte knådar degen mer, utan vrid degen några gånger till ett bröd, gör ett kryss i brödet med en kniv och fäll ner brödet i grytan. Grädda med lock i cirka 30 minuter, ta bort locket och grädda ytterligare 10 minuter eller tills brödet har en vacker färg. Låt brödet svalna på ett galler utan duk.

DSC_0647.JPG
Föregående
Föregående

Min röda rotsakssoppa med färskt grytbröd och hemgjord vitlöksfärskost

Nästa
Nästa

Gott i påsktider