Gott i påsktider

Ser så fram emot påskens matupplevelser. Flera dagar är lika med flera härliga luncher och middagar. Är så nyfiken på allt gott man kan laga och njuta av. Under ledigheten blir det åtminstone lamm som marinerat länge i färska örter. Till det blir det ugnsrotsaker med någon trevlig majonnäs eller bearnaise till. Svag som jag är för smörgåstårta, ska jag göra minismörgåstårtor. Under påsken blir det också någon smarrig paj, en vitlöks- och morotssallad med fetaost och rucola och påskmuffins. Tänkte dela med mig av ett par recept.

Sallad med rostade morötter, vitlök och fetaost

Det här är en matig och farligt god sallad som passar utmärkt med en köttbit eller med fisk. Eller varför inte som sådan?

DSC_0506.JPG

1/2 kg morötter

8-10 vitlöksklyftor (oskalade)

1 stor lök

2 dl kokt bulgur

1 l grönsaksbuljong (1 liter vatten, 2 buljongtärningar)

1 kruka färsk rucola

150 g fetaost

olja

salt

peppar

Värm ugnen till 200 grader. Tvätta morötterna noggrant, dela dem i stavar. Lägg morötterna på en ugnsplåt och lägg med vitlökarna med skalet på (sedan när du äter är det bara att trycka ut det goda ur skalet). Skala och skiva löken i lite tjockare skivor och lägg med lökringarna. Ringla över olja och rosta i ugnen 40 minuter, eller tills morötterna är mjuka, men fortfarande har lite tuggmotstånd. De ska få lite färg. Vänd morötterna en gång efter halva tiden.

Koka upp buljongen och lägg i bulguren. Koka 10-15 minuter. Häll bort överflödig vätska.

Blanda morötterna, vitlöken, löken, rucolan och bulguren på ugnsplåten. Salta och peppra. Lägg över allt på ett serveringsfat och smula över fetaosten. Njut gärna salladen ljummen, men det går bra att äta den kall också.

Påskmuffins med citronfrosting

DSC_0522.JPG

12-14 st

125 g rumsvarmt smör eller bakmargarin

2 dl socker

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

1 dl mjölk

Frosting

200 g naturell färskost

125 g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

saften av en halv citron

några droppar hushållsfärg om du vill

Värm ugnen till 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ned i smeten. Tillsätt ännu mjölken och rör till smeten så att den blir slät. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Vispa ihop färskosten och smöret så att det blir en fluffig smet. Tillsätt florsocker, men försiktigt, lite i taget. Blanda i citronsaften. Kontrollera tjockleken på frostingen, tillsätt mer florsocker vid behov. Spritsa frosting en över de muffinsarna som svalnat och dekorera med påskägg.

Vad skall du äta i påsk? Kram alla fina!

processed_IMG_20200410_150147.jpg
Föregående
Föregående

Enkelt grytbröd

Nästa
Nästa

Tortillas med pankofriterad torsk och mango-avokado-äppelsalsa