Maffig vegomacka

Här kommer ett recept inspirerat av Jennie Walldén. Jag har valt att byta ut några ingredienser och så har jag lagt till något, men kolla gärna in Jennies ursprungliga recept på hennes instagramkonto @jenniewallden. Det här är en suverän macka som är alldeles perfekt till lunch, eller varför inte till middag också. Eller när som helst när du känner dig sugen på en riktig smakexplosion. Du kommer inte att bli besviken. Här är min variant på mackan:

Du behöver (för fyra):

ett lämpligt bröd (jag använde ett lökbröd) som går att rosta, räkna ett par skivor bröd per person

1 burk eller förpackning kikärter (spara spadet)

1 liten rödlök, hackad

1 stort knippe bladpersilja, hackad

1 stort knippe spenat, hackad

olivolja av god kvalitet

1 msk balsamvinäger

en nypa chiliflakes

salt och peppar enligt smak

2 stora champinjoner

2 msk sesamfrön

2 avokador, skivade

gula och/eller röda körsbärstomater, klyftade

Gör så här:

Krossa kikärterna med en gaffel, blanda dem med den hackade löken, persiljan och spenaten. Tillsätt ett par matskedar olivolja, balsamvinäger, chiliflakes och smaka av med salt och peppar. Skiva champinjonerna och stek dem i olivolja så att de får en fin yta. Ställ dem åt sidan och rosta sesamfröna snabbt i en torr stekpanna. Skala och skiva avokadorna och klyfta tomaterna. Gör till sist den veganska vitlöksmajonnäsen.

Vitlöksmajonnäs

1 dl kikärtsspad

1,5 msk senap (gärna någon lite starkare variant)

2 tsk vitvinsvinäger

neutral olja (så mycket så att majonnäsen tjocknar)

1 pressad vitlöksklyfta

salt

Gör majonnäsen så här:

Mixa kikärtsspad, senap och vitvinsvinäger med stavmixer. Fortsätt mixa och tillsätt olja (ungefär 2 dl) i en tunn stråle tills majonnäsen tjocknar. Blanda ner den pressade vitlöken och smaka av med salt.

Gör klart mackorna:

Rosta brödet i ugnen, över glöd eller i en brödrost. Bred ut generöst med majonnäs över brödet. Bred ut kikärtsröran över majonnäsen, toppa med de stekta champinjonerna, med tomaterna, med avokadoskivor och med sesamfrön.

Njut!



Föregående
Föregående

Pasta med valnötssås

Nästa
Nästa

Gott till glöggen