Gott till glöggen

Adventstiden är här igen. Det har gått ytterligare ett år och adventsstjärnorna lyser i fönstren och elden sprakar i den öppna spisen och i kakelugnen. Det är något väldigt tryggt med det. I år har vi snö redan och riktigt kallt och vackert vinterväder. Att värma sig med en mugg glögg hör adventstiden till och då smakar det med lite tilltugg. Här är två av mina favoriter till glöggen. De går givetvis fint att servera också som förrätt till middagen.

Rödbetsknyten med chèvre

2 rödbetor

1 dl honung

2 dl rödvin

1 dl rödvinsvinäger

100 g chèvre

100 g neutral färskost

lite salt

något grönt att dekorera med

Gör så här:

Skiva rödbetorna så tunt du kan, eventuellt med en osthyvel. Koka upp en lag på honung, rödvin och rödvinsvinäger och koka rödbetorna mjuka i lagen. Låt rödbetorna rinna av på hushållspapper. Blanda chèvren och färskosten till en röra, smaka av med salt. Klicka ut lite massa på rödbetsskivorna och kläm ihop dem till ett litet knyte. Dekorera med något grönt. Här använde jag rosmarin.

Crostinier med fetaoströra och karamelliserade päron.

1 baguette, gärna av surdeg

100 g fetaost

100 g crème fraiche

1 päron

rörsocker

olivolja

salt, peppar

rosmarin

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader. Skiva baguetten och lägg dem på en plåt. Ställ in bröden i ugnen tills de blivit knapriga och fått lite färg.

Blanda fetaost och crème fraiche. Värm upp lite olivolja i en stekpanna, skala och klyfta päronet tunt. Stek päronklyftorna i olivoljan tillsammans med några kvistar rosmarin. Strö över lite rörsocker, en nypa salt och lite svartpeppar. När bröden kallnat, toppa dem med oströran, en päronklyfta och lite rosmarin.

Värm glöggen och njut!

Föregående
Föregående

Maffig vegomacka

Nästa
Nästa

Paj med purjolök och ängssyra