Smörstekta frukter med mascarponekräm

Det här är en enkel men fräsch efterrätt som passar bra som avslutning till en helgmiddag. Jag använde nektariner och plommon till min variant, men päron, äpplen eller persika fungerar också fint.

För fyra portioner behöver du:

4 nektariner

4-6 plommon

100 g smör

2 msk muscovadosocker

några kvistar rosmarin

en nypa malen kardemumma

en liten nypa salt

lite svartpeppar från kvarnen

1 dl grädde

1/2 förpackning (125 g) mascarpone

1/2 förpackning (100 g) färskost med apelsinsmak

rostade hasselnötter

saften av en halv citron

gröna blad att dekorera med

Gör så här:

Klyfta upp frukten och stek den i smör i stekpanna tillsammans med sockret, kardemumman och rosmarinen. Låt frukten ta lite färg och låt sockret karamelliseras. Tillsätt svartpeppar och en nypa salt på slutet. Låt svalna något.

Vispa grädden och tillsätt mascarpone och den smaksatta färskosten. Om du vill kan du lämna bort färskosten och använda enbart mascarpone och grädde istället.

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna så att skalet lossnar. Du kan ytterligare rulla dem i en handduk för att få bort resten av skalet. Hacka eller mortla hasselnötterna.

Lägg upp frukten på ett serveringsfat, spritsa ut klickar av mascarponekräm och toppa med hasselnötterna. Häll citronsaften över frukterna. Dekorera med några gröna blad om du vill.

Tips! Om du vill ha en lösare konsistens på krämen, ta mindre av den smaksatta färskosten och mascarponen och tillsätt mer vispad grädde.

DSC_0690.JPG
DSC_0687.JPG
Föregående
Föregående

Paj med purjolök och ängssyra

Nästa
Nästa

Äppelkaka med mandel och kokos