Paj med purjolök och ängssyra

Det är alltid gott med paj, men för mig är paj höstmat. Den går att variera i oändlighet och är mättande mat. Perfekt är den också att ha med sig på en höstlig utflykt. Den här pajen av quiche-typ gjorde jag med purjolök, då jag är svag för lök i alla former.

Pajskal

125 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl eller lämplig glutenfri mjölblandning

3-4 msk vatten

Gör så här:

Blanda alla pajskalingredienser och knåda till en mjuk deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter (diameter 24 cm). Nagga bottnen med en gaffel.

Fyllning

1 strimlad purjolök

1 liten hackad lök

2 tunt skivade vitlöksklyftor

1 kruka ängssyra (eller annat bladgrönt)

olivolja

en liten nypa salt

3 ägg

2 dl grädde

1 dl mjölk

150 g riven cheddar

1/2 tsk salt

peppar från kvarnen

en nypa chiliflakes

Gör så här:

Strimla purjolöken, hacka löken och skiva vitlöken. Fräs purjo och lök i olivolja tills de blir mjuka. Tillsätt den hackade ängssyran och den skivade vitlöken på slutet och fräs några minuter till. Salta lite om du vill. Häll fyllningen i pajskalet.

Blanda ihop ägg, grädde, mjölk, ost, salt peppar och chiliflakes. Häll blandningen över fyllningen. Grädda pajen i cirka 25-30 minuter och låt svalna.

Föregående
Föregående

Gott till glöggen

Nästa
Nästa

Smörstekta frukter med mascarponekräm