Focaccia med oliver och rosmarin

Har du provat göra focaccia någon gång? Det här brödet är lätt att lyckas med, men det kräver lite tid. Viktigt är att brödet får jäsa i lugn och ro. Här är recept för ett klassiskt focacciabröd, du får gärna variera det som du tycker.

Deg för en hel ugnsplåt (20 bitar)

50 g jäst

1 l ljummet vatten

2 msk salt

2 msk honung

2 dl god olivolja

18-20 dl vetemjöl

Ytterligare behöver du:

1 dl god olivolja

gröna kärnfria oliver (men fyllda om du vill)

färsk rosmarin

flingsalt

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung och olivolja och blanda väl. Tillsätt vetemjöl lite i taget medan degen körs i maskin. Kör degen ordentligt smidig, men behåll den relativt lös. Låt degen jäsa en timme under duk.

Ställ ugnen på 225 grader. Smörj in en plåt med olivolja, stjälp upp degen och klappa ut den över plåten. Låt jäsa under duk ytterligare 30 minuter. Häll sedan över oljan och pensla ut den jämnt över degen. Gör djupa hål med fingrarna i degen, lägg oliver här och där i hålen. Sprid ut rosmarin över degen och strö till sist över flingsalt. Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills brödet har en vacker färg och har lossnat från kanterna.

DSC_0158.JPG
DSC_0145.JPG



Föregående
Föregående

Påskpavlova

Nästa
Nästa

Spagetti med pesto, spenat och tomater