Spagetti med pesto, spenat och tomater

Nog kan en enkel tallrik med pasta göra en lycksalig. Här kommer receptet på en superenkel rätt som du sveper ihop på en halv timme. Peston kan du såklart köpa på burk också, men jag tycker mer om den hemgjorda versionen. Dessutom är det busenkelt att göra pesto. I det här receptet är peston gjord med solrosfrön istället för pinjenötter. I peston har jag inte heller parmesan, men det kan man sätta till om man önskar.

Koka spagettin (eller någon annan valfri bandpasta). Du kan beräkna ungefär 100 g torkad pasta per person. Förbered peston och tomat-spenatblandningen medan pastan kokar. Se upp så att pastan inte blir överkokad.

Pesto (för fyra)

1,5-2 dl mild olivolja (eller neutral olja)

1 dl lättrostade solrosfrön

1 kruka basilika (spara en kvist eller två till garneringen)

1 finhackad vitlöksklyfta

0,5 tsk salt

svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Rosta solrosfröna snabbt i torr stekpanna. Mixa alla ingredienser i en skål med en stavmixer. Ställ peston åt sidan en stund.


Tomat-spenatblandning

1 stor ask körsbärtomater (gärna i olika färger)

1/2 liter spenatblad

olivolja

flingsalt

peppar

lite honung

Gör så här:

Halvera tomaterna på längden. Skölj spenaten. Värm upp olivolja i en stekpanna. Vänd ner tomaterna och spenaten och fräs dem i oljan tills tomaterna blir lite mjuka, men fortfarande håller formen. Strö över svartpeppar, flingsalt och ringla lite honung över.

DSC_0097.JPG

Häll av pastan och lägg upp på en tallrik. Ringla över peston och toppa med tomat-spenatblandningen. Riv generöst med parmesan över och tillsätt lite flingsalt vid behov. Buon appetito!

DSC_0114.JPG


DSC_0104.JPG
Föregående
Föregående

Focaccia med oliver och rosmarin

Nästa
Nästa

Smaker från Georgien