Risotto med pilgrimsmusslor

Om en risotto är välgjord är den något av det godaste man kan äta. Sist och slutligen är en risotto inte speciellt svår att göra, men man måste vara på sin vakt hela tiden så att riset får en perfekt konsistens. Underkokt ris är riktigt trist, men en gröt får det inte heller bli. Riset ska ha en liten kärna i mitten, så det gäller att vara uppmärksam. Här bjuder jag på en lyxig risotto med pilgrimsmusslor.

4 portioner

1 gul lök eller 2 schalottenlökar

1/2 dl olivolja

400 g risottoris, exempelvis carnaroli- eller arborioris

2 dl vitt vin

1 liter kycklingbuljong

100 g smör

2 dl riven parmesanost plus lite för garnering

salt

svartpeppar


Till serveringen

8-10 pilgrimsmusslor

2 msk smör

salt

peppar

1/2 dl citronolivolja

rivet skal av en ekologisk citron

hackad gräslök


Gör så här:

Riv skalet av citronen och blanda med citronolivoljan. Ställ oljan åt sidan.

Skala löken och finhacka den. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull och fräs löken gyllengul och mjuk. Häll i riset och fräs riset tillsammans med löken i cirka 3-4 minuter under omrörning. Tillsätt vinet och låt sjuda tills vinet kokat bort. Rör om hela tiden.

Det här vinet använde jag den här gången.

Det här vinet använde jag den här gången.

Tillsätt lite buljong i taget under ständig omrörning. Börja med en lite större mängd, cirka 4 deciliter och fortsätt sedan med en deciliter i taget. Tillsätt alltid buljong när vätskan börjar ta slut. Var uppmärksam så att riset inte bränns i bottnen, sänk temperaturen vid behov.

DSC_0864.JPG

Risotton skall ha lite tuggmotstånd när den är klar, men den skall vara lös och krämig. Det tar cirka 20 minuter från det att vinet hällts i. Ta kastrullen åt sidan, blanda i smöret och parmesanosten. Smaka av med salt och peppar. Låt risotton stå under lock medan du steker pilgrimsmusslorna.

DSC_0859.JPG

Hetta upp smöret i en stekpanna och stek pilgrimsmusslorna cirka en minut på vardera sidan. Salta och peppra. Lägg upp risotton på en tallrik och lägg några pilgrimsmusslor ovanpå. Ringla citronolivolja över och toppa med lite riven parmesan och gräslök om du vill.

Man skulle kanske servera vitvin till en risotto, men den här gången fick det bli rött.

Man skulle kanske servera vitvin till en risotto, men den här gången fick det bli rött.































Föregående
Föregående

Pannbröd med aubergineröra och tomatsallad

Nästa
Nästa

Rustika rågkusar