Schnitzel på taggsvamp

Ännu är det svamptider. Den varma hösten har gjort att det ännu finns massor med svamp i skogen. Har du provat äta taggsvamp någon gång? Den bleka taggsvampen är en utmärkt matsvamp och om det är varmt, kan man plocka den ännu i oktober ute i våra skogar.

Den bleka taggsvampen kan inte förväxlas med någon giftig art. Den är lätt att känna igen, den är lätt beige eller vitaktig i färgen och hattens undersida har vitaktiga sköra taggar som lätt går sönder om man trycker på dem. Foten är också vit eller beigevit. Den växer ofta i mossig bland- och barrskog. Den är lättrensad, eftersom den nästan aldrig är larvangripen.

Tyvärr blev det ingen bild av den färska svampen, då jag var lite för snabb med att få den i stekpannan. Hänvisar istället till den bleka taggsvampen här:

Man kan byta ut taggsvampen mot fårticka också. Den kan du läsa om här:

Här är ett enkelt recept på hur du kan tillreda taggsvampen till en god schnitzel.

För att tillreda schnitzel på taggsvamp behöver du:

blek taggsvamp (1 svamp = 1 schnitzel)

2-3 dl vetemjöl

salt enligt smak

svartpeppar enligt smak

2 ägg

2-3 dl ströbröd eller panko

olja till stekning eller fritering

Gör så här:

Skär av foten på svamparna. Blanda vetemjöl, salt och svartpeppar på en tallrik. Vispa upp äggen på en annan tallrik. På en tredje tallrik häller du upp ströbrödet.

Vänd svampbiffarna ordentligt i mjölblandningen, sedan i det vispade ägget och till sist i ströbrödet, så att det fastnar ströbröd överallt. Värm oljan tillräckligt varm i stekpannan och fritera svampen gyllengul.

Servera svampschnitzlarna varma med till exempel ett gott potatismos och en fräsch sallad.

Föregående
Föregående

Sparrissallad med fetaostsmulor

Nästa
Nästa

Jordgubbs- och rabarbertiramisù