Jordgubbs- och rabarbertiramisù

Här är en riktigt god och fräsch sommarefterrätt med jordgubbar och rabarber, en somrig version av den italienska klassikern. Perfekt att tillreda några timmar på förhand och kan med fördel serveras i portionsglas.

För sex portioner behöver du:

2 rabarberstjälkar + 1,5 dl strösocker för rabarberkompott

18 savioardikex

flädersaft (kan bytas ut mot annan somrig saft)

rårörda jordgubbar eller färdig jordgubbssylt (mängd enligt smak)

3 dl vispgrädde

1 burk (250 g) mascarpone

0,5 dl strösocker

0,5 msk vaniljsocker

jordgubbar till dekoration

gröna blad, till exempel mynta eller citronmeliss

Gör så här:

Skölj rabarbern och skär den i bitar. Koka upp rabarbern tillsammans med strösockret (1,5 dl) och lått puttra på låg värme tills rabarbern blivit mjuk, cirka 10 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Låt kompotten svalna.

Ställ fram sex portionsglas. Häll upp flädersaft i en bunke. Blötlägg hälften av savioardikexen i flädersaften och fördela dem i glasen. Lägg hälften av rabarberkompotten och jorgubbssylten ovanpå kexen. Vispa grädden. Blanda sockret, vaniljsockret och mascarponen med grädden. Klicka ut gräddblandningen över kex och sylt. Blötlägg nu resten av kexen i saften och gör en ny “våning” av kex, kompott och sylt i glasen. Avsluta med den resterande grädden. Toppa med färska jorgubbar och gröna blad. Låt stå svalt innan servering.

Föregående
Föregående

Schnitzel på taggsvamp

Nästa
Nästa

Polpette di ricotta