Pannacotta med karamelliserade päron och färska hallon
Den här italienska lättlagade och enkla efterrätten är en av mina favoriter. Den ska göras på förhand, gärna dagen innan, men minst fyra timmar innan servering. Det är lätt att variera toppingen, gärna såklart enligt årstid. Sommartid toppar jag gärna pannacottan med färska bär och med smörstekt frukt som äpplen, päron eller plommon.
6 pannacotta
5 dl vispgrädde
2 gelatinblad
1/2 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker eller en urskrapad vaniljstång
Gör så här:
Lös upp gelatinbladen i kallt vatten några minuter. Koka upp grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Lyft upp gelatinet ur vattnet och lägg det med grädden. Blanda ordentligt så att allt gelatinet löses upp. Fördela grädden i sex portionsformar. Låt stå i kylskåp fram till servering. Toppa med önskade bär eller frukter.
Karamelliserade päron och färska hallon
Till den här toppingen behöver du:
2-3 päron
3 msk smör
2 msk muscovadosocker
1 tsk kardemumma
en liten nypa salt
färsk citronmeliss eller någon annan krydda, till exempel rosmarin
färska hallon
Gör så här:
Skär päronen i tärningar och stek dem mjuka i smör och socker så att de får lite färg. Blanda ner kardemumma och salt och vänd päronen i pannan en stund till. Garnera pannacottan med päronen och färska hallon strax före servering.