Njut av en pizzakväll

Vad tänker du på när du hör ordet pizza?

För mig kan pizza innebära en mysig hemmakväll men pizza kan likväl vara en härlig middag vid ett långbord där pizzor gräddas i jämn takt, man delar på bitarna, äter lite i taget, umgås och njuter helt enkelt. Man kanske har lite mjöl i ansiktet och tomatsås på förklädet, men man ser att gästerna njuter och man vet att de har det bra. Då är man lycklig.

Det är klart att det finns regler för hur man gör pizzan på riktigt, allt ifrån hur du kokar tomatsåsen till vilket mjöl du ska använda och hur du ska låta degen jäsa. Men för mig är känslan viktigare. Är pizzakocken glad, då är gästerna glada och pizzan god.

IMG_20170812_204759_069.jpg

Jag äger ingen stenugn men har för avsikt att i sommar bygga min egen stenugn på gården för att få till de där riktigt goda pizzorna. Hittills har vi gräddat våra pizzor i en vanlig ugn som vi värmt till max. Vi har lagt eldfasta tegel direkt på ett galler och värmt ugnen en timme innan vi börjat grädda pizzorna direkt på stenarna. Det har fungerat utmärkt, men gräddningen tar sin tid. Det har blivit enormt populärt med pizzaugnar som fungerar med gas, men jag väljer ändå att försöka mig på att bygga en riktig ugn i italiensk stil. Det ska bli spännande minsann!

Jag rekommenderar att göra tomatsåsen (recept längre ner) i förväg, men du kan förstås också göra den medan degen jäser. Ställ ugnen på 250 grader och ställ in de eldfasta teglen och låt ugnen värmas en timme.

Deg till 6 pizzor:

50 g jäst

7 dl fingervarmt vatten

3 tsk salt

cirka 15 dl 00-mjöl (eller vanligt vetemjöl om du vill)

Vill du göra pizzan glutenfri, går det riktigt bra med Caputos Fioreglut -mjölblandning från Italien. Den finns i välsorterade matbutiker, där mjölutbudet annars är stort. Det går bra att använda samma mängder som med vanligt vetemjöl.

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen är smidig. Låt jäsa under kökshandduk i 45 minuter. Gör tomatsåsen om du inte gjort den i förväg.

Tomatsås:

1 finhackad lök

olivolja

2 burkar tomatkross

2 finhackade vitlöksklyftor

1/2 kruka hackad basilika

salt, peppar enligt smak

en matsked honung

1 msk balsamvinäger

Gör så här:

Fräs löken gyllengul i olivolja i en kastrull. Häll över tomatkross, hackad vitlök, hackad basilika, salt, peppar, honung och balsamvinäger och låt puttra åtminstone en halv timme. Vill du ha en slät tomatsås, mixa såsen i det här skedet (jag brukar inte mixa, eftersom jag gärna vill ha lite bitar i såsen).

Förbered dina fyllningar till pizzorna. Spara inte på mozzarellan, det är osten du skall ha på pizzan. Jag använder hel mozzarella som jag river i lämpliga bitar och lägger överst på pizzan.

Se till att mjöla bordet väl och mjöla även pizzaspaden, så att det är lättare att få upp pizzan på den. När du väl fått upp fyllningen på pizzan skall du försöka få in den i ugnen så fort som möjligt, så att pizzadegen inte blir för våt, eftersom det då är svårt att få upp pizzan på spaden. Det är lite knepigt, men ju mer man övar desto duktigare blir man. Du får räkna med att pizzabakning tar tid (ifall du inte har en supersnabb pizzaugn), men med ett gäng matglada gäster, är det härligt att äta lite i taget, mysa på med lite mjöl i ansiktet och kanske smutta på ett glas vin mellan pizzorna.

IMG_20190518_205150.jpg
processed_DSC_0358.JPG
IMG_20210514_180548.jpg
Föregående
Föregående

Pannacotta med karamelliserade päron och färska hallon

Nästa
Nästa

Öppen lasagne