Pannbröd med aubergineröra och tomatsallad

Det här härligt sega brödet i kombination med den kryddiga, lite österländska aubergineröran, tomatsalladen och den turkiska yoghurten är underbart gott. Ett bra alternativ till en vegetarisk middag eller lunch.

Pannbröd, 8 st

25 g jäst

2,5 dl ljummet vatten

6-7 dl halvgrovt vetemjöl

1 tsk salt

Gör så här:

Blanda ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt saltet och vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under duk 1,5-2 timmar. Gör klart tillbehören under tiden.

DSC_0876.JPG
DSC_0877.JPG

Aubergineröra

2 stora auberginer

olivolja

finrivet skal och saften av en citron

1 nypa chiliflakes

1,5 tsk malen spiskummin

1 hackad vitlöksklyfta

1 dl hackad bladpersilja

salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader och baka auberginerna hela i 30 minuter på en plåt med bakplåtspapper. Skrapa ur innehållet ur auberginerna och lägg det i en skål tillsammans med de övriga ingredienserna. Mixa allt till en slät blandning. Smaka av.


Tomatsallad

1 stor ask körsbärstomater (gärna både röda och gula)

1 liten rödlök

saften av en halv citron

1 tärnad avokado

1/2 tärnad mango

1 dl hackad bladpersilja

2 msk olivolja

salt

svartpeppar

Gör så här:

Dela tomaterna, hacka löken och blanda alla ingredienser i en skål. Blanda i oljan, salt och peppar. Smaka av.

Dela degen i åtta bitar. Kavla ut dem till bröd och stek ett bröd i taget i en stekpanna utan fett. Håll koll på brödets undersida, så det inte blir svart. Brödet jäser i pannan, så vänd det när bubblorna är rejäla. Låt brödet få lite färg på båda sidorna. Lägg bröden under en ren kökshandduk.

Servera de varma bröden med aubergineröran, tomatsalladen och en klick tjock, krämig turkisk yoghurt.

DSC_0885.JPG
DSC_0904.JPG
DSC_0910.JPG
Föregående
Föregående

Citronpasta med kyckling

Nästa
Nästa

Risotto med pilgrimsmusslor