Kirskålspesto

Har du kirskål i trädgården? Grattis! Det hatade ogräset, som ursprungligen inte alls var ett ogräs, utan en grönsak som odlades bland annat i klosterträdgårdar, har idag blivit ett stort problem i många trädgårdar. Som ni vet är den svår, ja nästan omöjlig att utrota. Jag upptäckte kirskålen ifjol på allvar och var egentligen bara glad då den tittade fram i år igen. Jag har ju bladgrönt hela sommaren.

Kirskålen växer i stora bestånd, och därför är det lätt att plocka ihop en stor mängd av den på en kort tid. Det är de nyaste bladen som skall plockas, de större kan vara beska i smaken. Kirskål går tacksamt nog att skörda långt in på hösten, eftersom nya plantor kommer i jämn takt. Kirskål går att använda i sallader, i smoothie, i lasagne, i soppor eller varhelst du önskar. Till smaken påminner den lite om spenat.

DSC_0968.JPG

Kirskålspesto (för fyra)

1 liter kirskålsblad

1 dl god olivolja, varav 1/3 gärna kan vara citronolivolja

2 pressade vitlöksklyftor (eller en stor)

100 g pinjenötter (det går bra med solrosfrön också, men jag gillar pinjenötsmaken mer)

en nypa salt

peppar ur kvarnen

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer (eller i en matberedare) till en puré. Servera med nykokt pasta. Här avnjuter vi kirskålspeston med fylld gnocchi.

DSC_0967.JPG


Föregående
Föregående

Pinocchiotårta är sommarens tårta

Nästa
Nästa

Citronpasta med kyckling