Pinocchiotårta är sommarens tårta

Pinocchiotårtan är sommarens tårta nummer ett. I alla fall om jag får bestämma. Den är enkel att göra, den är inte för söt och de färska bären ger en fin friskhet. Sen är den vacker också. Lite busig och sommarklädd. Den räcker till många och man blir sådär barnsligt lycklig över att få äta en bit eller två. Här är min variant på denna klassiker:

Ca 12 bitar

Botten:

75 g rumsvarmt smör

2 dl florsocker

5 äggulor

1,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker om du vill

0,5 dl mjölk

Maräng:

5 äggvitor

2 dl strösocker

2 dl mandelspån

Fyllning:

4 dl vispgrädde

färska bär (jordgubbar, blåbär, hallon)

myntablad

Gör så här:

Lägg ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör om mellan varje. Blanda bakpulver och mjöl separat i en skål, sikta ner blandningen och tillsätt även mjölken. Blanda smeten varsamt, men så att den blir slät. Bred ut smeten (20cm x 30cm) på en plåt med bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sedan socker lite i taget och fortsätt vispa så att marängen får en fin glans. Bred ut marängsmeten på tårtbotten. Strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter eller tills marängen fått en fin färg. Låt kakan svalna och dela den sedan itu. Lägg grädde över ena halvan och lägg den andra halvan ovanpå. Garnera med de bär du önskar och gärna med något grönt.

DSC_1080.JPG
Föregående
Föregående

Tomatbröd med räkor

Nästa
Nästa

Kirskålspesto