Glutenfri gnocchi

Testade i helgen på att laga glutenfri gnocchi, vilket lyckades riktigt bra. Gnocchi är en form av pasta, men innehåller i regel potatis och äts gärna som förrätt i Italien. Med rätt sås är gnocchi alldeles oemotståndligt. Jag serverar gärna gnocchi med en god, mustig tomatsås, eller med brynt smör och salvia och med en rejäl sats riven parmesan.

Deg (6 personer):

1,5 kg möjlig potatis

2 ägg

5 dl glutenfritt mjöl (här använde vi vaalea gluteentiton jauhoseos av märket Viljatuote)

salt (behövs rätt mycket, så smaka av)

Gör så här:

Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen kallna. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop degen så att den blir mjuk och smidig. Dela degen i 7-8 bitar och baka ut stänger 2,5 cm i diameter. Skär ut gnocchi med en längd på ca 2 cm och tryck lätt på gnocchhin med baksidan av en gaffel. Koka upp rejält saltat vatten i en stor kastrull och koka klimparna tills de stiger upp till ytan. Observera att det går snabbt! Plocka upp gnocchin med en hålslev och servera till exempel med brynt smör och salvia eller med en god tomatsås.

Det brynta smöret fixar du snabbt genom att låta 150 g smör smälta i en kastrull tillsammans med en rejäl knippe salviablad. Låt smöret ta lite färg och låt salviabladen friteras.

Toppa rätten med riven parmesan.

DSC_0115.JPG
DSC_0117.JPG
DSC_0120.JPG
DSC_0158.JPG
Föregående
Föregående

Sallad med rostade grönsaker och bulgur

Nästa
Nästa

Bacon- och lökfylld ravioli med salviasmör och rödbetssallad