La Route des Vins d'Alsace

I Alsace, vid gränsen till Tyskland, i östra Frankrike, mellan Vogesienbergen och Rhenfloden ligger spännande La Route des Vins. För fyra år sedan fick vi bekanta oss med vinrutten, som är den äldsta av Frankrikes vinrutter. Det kan med säkerhet sägas att den också är en av de allra vackraste vinrutterna i Frankrike. Kanske också den mest populära. Det är en rutt för vita viner och vägen går genom ett hundratal medeltida byar och tusentals vinodlingar. Närmare 5900 vinodlare finns i distriktet.

La Route des Vins startar i Marlenheim i norr och sträcker sig till Thann i söder, en sträcka på cirka 170 kilometer. Det är möjligt att köra La Route des Vins på en dag, men jag rekommenderar nog att man tar sig tid och beundrar de fantastiskt vackra medeltida städerna.

När man kör ut från Strasbourg, finner man ganska snabbt skyltar som visar på La Route des Vins -vinrutten. Redan här kan man slås av vackra vyer, ett böljande landskap med vinodlingar som kantar de slingrande vägarna. Storkbon ser man här och var, och stannar man upp kan man höra deras läten, ett besynnerligt ljud som bryter tystnaden. Ståtligt vakar den ena i paret boet, medan den andra i hushållet sköter ärenden. Plötsligt faller en stor skugga över marken och maken/makan anländer boet.

WP_20160617_12_15_31_Pro.jpg
WP_20160617_14_09_41_Pro.jpg

Alsace har en brokig historia, och har tillhört såväl Tyskland som Frankrike i omgångar. Byggnaderna är i första hand korsvirkeshus och när man vandrar bland husen känns det som man traskade i ett sagolandskap. Balkongerna kantas av de vackraste blommor, husen är målade i pastellfärger och katterna vaktar gränderna.

WP_20160618_16_22_30_Pro.jpg
WP_20160619_16_10_47_Pro.jpg
WP_20160619_16_01_47_Pro.jpg
WP_20160619_15_56_31_Pro.jpg

Huvudsaken här är de vita Alsace-vinerna. Största delen, cirka 90 procent av alla viner som produceras här, är aromatiska vita viner. Druvsorterna är många, men de som odlas mest är Gewürztraminer, Muscat, Pinot Gris och Riesling. Såklart finns här även ett friskt bubblande skumvin, Cremant d’Alsace, som är riktigt tjusigt.

WP_20160616_17_30_02_Pro.jpg
WP_20160616_17_30_22_Pro.jpg
Alla gillar Cremant d’Alsace

Alla gillar Cremant d’Alsace

Jag försöker lära mig mer och mer om viner. Befriande är dock att man här inte behöver ha så mycket kunskap om viner, utan kan förlita sig på att man blir guidad genom det mesta om man så vill. Det finns ställen för alla, allt från vinsmakningskällare till mera sofistikerade ställen. Du kan säkert hitta ett sådant som passar just dig. Vi vill ju gärna diskutera med lokalbefolkningen och vintillverkarna, men om man vill vara mer anonym kan man kanske välja ett lite större ställe med fler smakare.

Vi besökte La Route des Vins i juni, vilket i vårt tycke var perfekt, eftersom semestrarna inte börjat här ännu. Vinrankorna är gröna och frodiga och rankorna blommar. I augusti börjar klasarna mogna och skördas vartefter. På senhösten kan man beundra vinrankornas färgglada blad och de sena skördarnas vindruvor lyser i kontrast mot de färgglada bladen. Mitt i den hektiska vinskördetiden är det kanske ändå klokt att hålla sig borta från vinrutten. Vägarna fylls av traktorer och vissa vägar är avstängda.

Vi bodde huvudsakligen i två städer, i Eguisheim och i Colmar. Eguisheims centrum är ett populärt turistmål, men man kunde uppleva den genuina stämningen här. Vi stannade fem dagar i Eguisheim och gjorde utflykter till andra ställen längs vinrutten. Colmar ligger lite vid sidan av vinrutten, men på grund av vår bilreparation, var det nödvändigt för oss att stanna här. Avstånden är inte långa, så vi kunde fortsätta med våra små utflykter och njuta av de vackra vyerna och de mysiga små städerna. Nästa gång jag besöker La Route des Vins, tror jag jag vill cykla hela rutten.

Vy från vår balkong i Eguisheim.

Vy från vår balkong i Eguisheim.

WP_20160618_16_37_19_Pro.jpg
WP_20160617_10_56_05_Pro.jpg
WP_20160617_10_53_40_Pro.jpg
WP_20160617_10_36_48_Pro.jpg
WP_20160617_10_33_46_Pro.jpg
Föregående
Föregående

10 resefakta om mig

Nästa
Nästa

Tid för trattkantareller