Tid för trattkantareller

Söndagen blev en skogsdag. Vi har som tradition att en gång varje höst åka till vårt hemliga trattkantarellställe och plocka korgarna fulla. I år fanns det galet mycket trattkantareller och korgarna fylldes snabbt. Det är roligt att plocka då. Dessutom glömmer man pandemin och de rådande omständigheterna för en stund. Skönt och så avkopplande. Trattkantarellerna är ju dessutom så sympatiska. De kommer upp vare sig världen går igenom en pandemi eller inte.

processed_IMG_20200927_135139.jpg
processed_IMG_20200927_140447.jpg
processed_IMG_20200927_145928.jpg
processed_IMG_20200927_141613.jpg
processed_IMG_20200927_141423.jpg
processed_IMG_20200927_143720.jpg
processed_IMG_20200927_145721.jpg
IMG_20200927_150223.jpg
processed_IMG_20200927_151905.jpg

Trattkantarellpaj

Jag älskar trattkantarellpaj. Här delar jag med mig av receptet till pajen jag brukar göra. Pajens botten innehåller kokt potatis, vilket gör att den är extra saftig. Servera pajen med tomat- och löksallad.

För pajbottnen:

3 medelstora kokta potatisar

2 dl jästbrödsmjöl (du kan byta ut mjölet mot glutenfri mjölblandning också)

1 tsk bakpulver

100 g smör

1/2-1 tsk salt

Fyllning

200 g hackade trattkantareller

1 hackad lök

1 burk (200 g) grynost eller keso

1/2 tsk salt

2 ägg

1 tsk körvel

1 tsk mortlad grönpeppar

smör till stekning

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Mosa den kokta potatisen. Blanda pajbottnens övriga ingredienser med potatisen. Smörj en pajform och tryck ut degen i formen. Är svampen färsk, låt den gå i stekpanna utan fett tills vattnet har avdunstat. Stek sedan svampen tillsammans med löken i smör. Tillsätt salt, körvel och grönpeppar. Låt svalna. Blanda i äggen och grynosten och häll fyllningen i formen. Grädda pajen cirka 30 minuter.

DSC_0447.JPG


Föregående
Föregående

La Route des Vins d'Alsace

Nästa
Nästa

På tur till Levaneva