Tid för trattkantareller
Söndagen blev en skogsdag. Vi har som tradition att en gång varje höst åka till vårt hemliga trattkantarellställe och plocka korgarna fulla. I år fanns det galet mycket trattkantareller och korgarna fylldes snabbt. Det är roligt att plocka då. Dessutom glömmer man pandemin och de rådande omständigheterna för en stund. Skönt och så avkopplande. Trattkantarellerna är ju dessutom så sympatiska. De kommer upp vare sig världen går igenom en pandemi eller inte.
Trattkantarellpaj
Jag älskar trattkantarellpaj. Här delar jag med mig av receptet till pajen jag brukar göra. Pajens botten innehåller kokt potatis, vilket gör att den är extra saftig. Servera pajen med tomat- och löksallad.
För pajbottnen:
3 medelstora kokta potatisar
2 dl jästbrödsmjöl (du kan byta ut mjölet mot glutenfri mjölblandning också)
1 tsk bakpulver
100 g smör
1/2-1 tsk salt
Fyllning
200 g hackade trattkantareller
1 hackad lök
1 burk (200 g) grynost eller keso
1/2 tsk salt
2 ägg
1 tsk körvel
1 tsk mortlad grönpeppar
smör till stekning
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Mosa den kokta potatisen. Blanda pajbottnens övriga ingredienser med potatisen. Smörj en pajform och tryck ut degen i formen. Är svampen färsk, låt den gå i stekpanna utan fett tills vattnet har avdunstat. Stek sedan svampen tillsammans med löken i smör. Tillsätt salt, körvel och grönpeppar. Låt svalna. Blanda i äggen och grynosten och häll fyllningen i formen. Grädda pajen cirka 30 minuter.