Glimtar från Neapel med omgivning

Kampanien, regionen i södra Italien med Neapel som största stad, har många ansikten. Neapel självt, staden som myllrar av liv där det mesta smälter samman i ett härligt (o)organiserat kaos, lämnar definitivt ingen likgiltig. Neapel berör alla. Alldeles i närheten sover Vesuvius, men som regelbundet vaknar till liv och ryter till. Imponerande nog klättrar byarna högt upp på berget.

Sorrentohalvön står för det romantiska. Amalfikustens dramatiska vyer med städer som Amalfi, Positano och Sorrento påminner om klängväxter på bergsväggarna. Det är vackert så det förslår men det innebär också horder av turister.

Kampanien har ett flertal öar som nås med båt, Capri, Ischia och Procida för att nämna några.

Söderut ligger Cilentohalvön, där kusten är vild och vacker. Det här området är minst exploaterat och definitivt det ursprungliga Kampanien.

Här kan du få lite tips om du är på väg till de här trakterna.

Värt att se i Neapel

Precis som i andra metropoler behöver du tid för att se det du har på listan. Reservera alltså tid. Många sevärdheter har långa köer under sommarsäsongen, så räkna med svettigt köade eller välj bort vissa saker. Man kan också se mycket utan att köa i timtal. Allt beror på dina syften och intressen. Här har jag samlat tips på sådant som inte kräver så mycket tid. Förbered dig på att Neapel har många skepnader; det är portar, trappor, torg, broar, dofter, lukter, kaffebarer, vespor, galenhet, skönhet, rop, förvåning, amore, ruffiga väggmålningar, skräp och italienare. Har du bil gör du klokast i att lämna bilen och ta dig till Neapel med lokaltrafiken. Buss eller tåg fungerar utmärkt.

  • De spanska kvarteren

    De spanska kvarteren hör till de fattigaste områdena i Neapel. Ta metron och stig av vid stationen Toledo, som i sig är en sevärdhet. Tidigare har de spanska kvarteren haft ett rykte om sig att vara otrygga, men idag är området relativt lugnt. Men som i alla stora städer är det skäl att vara uppmärksam. Varför hit? För oss är det en självklarhet att se äkta liv. Här ser du smala gränder och gator, massor av tvätt som hänger ovanför ditt huvud, folk som sitter ute vid sina ingångar och för djupa samtal om livet, barn som spelar boll i gränderna, muralmålningen av Maradona kring vilken lokalbefolkningen samlas, lokala marknader och där allt är väldigt mycket helt enkelt. Köp en neapolitansk bakelse och sätt dig på några trappor och njut av allt som händer runt dig.

Metrostationen Toledo

  • Neapolitanska bakelser

    Neapel är känt för sina bakelser och bakverk i otaliga former och varianter. Här kan du njuta av till exempel sfogliatelle, bladdegsbakelser fyllda med t.ex. vaniljkräm, eller zeppole, friterade bakverk som påminner om våra munkar. Bara att välja och vraka bland alla tänkbara bakverk.

  • Pizzeria Gino e Toto Sorbrillo (Via dei Tribunali 32)

    Vill du prova den äkta neapolitanska pizzan? Pizzeria Gino e Toto Sorbrillo erbjuder de bästa pizzorna i staden och stället har långa anor. Men oroa dig inte, du äter fantastiskt god pizza på de flesta ställen i staden, så får du inte plats här, välj nästa ställe som kommer emot. Passa på att smaka den friterade pizzan, pizza fritta, när du en gång är här. Den friterade pizzan har en intressant historia. Den är ett ett svar på efterkrigstiden. Ingredienserna var dyra efter kriget och pizza var en lyxvara. Dessutom hade många pizzaugnar förstörts i samband med bombningar i andra världskriget.

    Pizzan görs på samma deg som den vanliga pizzan, fylls, viks ihop och friteras i olja, vilket gör att den sväller och ger illusionen av en gigantisk lunch. Sophia Loren, en av Italiens mest kända filmskådespelare genom tiderna, spelar rollen som fru till en pizzabagare som säljer friterade pizzor efter kriget i Neapel. Filmen heter L’Oro di Napoli (Neapels guld, 1954, regisserad av Vittorio De Sica).

    En annan pizzeria värd att besöka heter Antica Pizzeria Port'Alba (Via Port'Alba 18).

    Hemsidan till Port'Alba hittar du här.

  • Napoli Sotterranea

    Här kan du stiga in i en underjordisk värld av labyrinter och tunnlar. Man behöver ha en guide med sig och biljetterna (cirka 12 euro) skall köpas i förväg på nätet. Turerna går med jämna mellanrum. Det kan vara svalt nere i tunnlarna, så även på sommaren kan det vara bra att packa ned en extra tröja. Ingången till Napoli Sotterraenea ligger för övrigt relativt nära Pizzeria Gino e Toto. Lider du av klaustrofobi, är det här inget för dig. En annan lite liknande sevärdhet är Catacombe di San Gennaro, San Gennaros katakomber, där man kan lära sig om kopplingen mellan stadens tro och dess skyddshelgon. San Gennaros katakomber ligger utanför staden, du kan ta dig till metrostationen Dante, men därifrån behöver du ta en taxi.

  • Via San Gregorio Armeno

    Det här är den mest kända gatan i världsarvslistade Centro Storico, gamla stan. Gatan är fylld av försäljare som säljer allt tänkbart för turister, mest småprylar och souvenirer. Gatan går upp till Via dei Tribunali. Gatan kallas även julgatan. Trodde du att Betlehem är det ställe i världen där man kan beskåda julkrubbor av alla de slag året om? Hantverkarna i Neapel är kända för tillverkningen av julkrubbor och detta är en hantverk som påbörjades redan under 1000-talet. Det är onekligen en märklig känsla att vandra bland julkrubbor och diverse arrangemang i juni.

    Längs med gatan kan du också hitta andra figurer än enbart religiösa figurer. Politiker, idrottsstjärnor, artister och andra kända ansikten finns också avbildade här och tar sig uttryck i små statyer.

Neapels omgivningar

  • Procida

    När du har tagit dig ända hit rekommenderar jag en utflykt till ön Procida. Du når pastellön genom att ta en båt antingen från Neapel eller från Pozzuoli. För oss blev det enklast att den här gången åka från Pozzuoli. Vi parkerade vår hyrbil en bit ifrån hamnen (2 euro för hela dagen) och köpte biljetterna (tur och retur) till båten i hamnen. Flera olika bolag trafikerar rutten som tar cirka 45 minuter. Procida är kanske mest känd som inspelningsplats för filmen Il Postino -Postiljonen (1994). Gränderna i Procida är mysiga och romantiska, priserna betydligt vänligare än till exempel på Capri eller Ischia och stämningen betydligt mer avslappnad.

En Margherita fås för 4 euro.

  • Vesuvius

    Vesuvius är vulkanen som slumrar. Senast den hade utbrott var 1944. Ödesdigert var det också år 79 e. Kr. då vulkanen ödelade städerna Ercolano och Pompeji. Många byar slingrar utmed Vesuvius sluttningar. Kanske det finns någon slags tillit till Vulkanen. Marken är bördig och näringsrik. Växter och odlingar trivs i sluttningarna.

    Det går att vandra uppe på Vesuvius krater. Och det är absolut värt det, men kräver lite planering. Du behöver köpa dina biljetter på på nätet (flera bolag säljer biljetter). Vi valde att ta egen bil till parkeringen en bit uppför Vesuvius. Till detta behöver du köpa parkeringsbiljett separat. Ett tips är att först köpa inträdesbiljetten till Vesuvius och därefter parkeringsbiljetten. Det är väldigt viktigt att du håller de tider du köpt biljett för. Om du köpt biljett till Vesuvius till exempel till kl. 13, kan du gå in en halv timme innan din tid, eller inom en timme efter din tid. Därefter kommer de inte att släppa in dig. Tyvärr såg vi ett flertal turister som fick vända om eftersom de kom för sent.

    När du parkerat kan du ytterligare köpa en biljett för en skyttelbuss som tar dig lite högre upp, men sista biten, cirka 20-30 minuter, skall du vandra upp längs en stig. Ta med rikligt med dricka. Det finns några stationer på vägen där dricka säljs, men det är onödigt dyrt. Kom ihåg solhatt och solkräm.

    Väl uppe är utsikten väl värd mödan.

  • Sorrentohalvön

    Sorrentohalvön skiljer Neapelbukten i norr från Salernobukten i söder. Här hittar du branta stup ner mot Neapelbukten och otroligt vackra postkortvyer när du kör längs med kusten. Amalfikusten (på södra sidan) anses vara Europas vackraste kuststräcka och jag vidhåller att det är bedårande vackert. Amalfi och Positano har vi besökt tidigare, nu valde vi att köra ut till huvudorten Sorrento. För oss är det trots allt för mycket turister i dessa trakter. Vill man bada skall man ut med en saftig slant, det är svårt att hitta gratisstränder i turistorterna. Eller de finns, men är enbart menade för lokalbefolkningen. Men att köra längs de slingriga vägarna högt uppe är spännande för oss alla. Och visst får du ha is i magen som chaufför.

  • Montesarchio och Benevento

    Det här är två orter som ligger cirka en timme nordost om Neapel. Eftersom vi har goda vänner i Montesarchio blev denna ort den där vi bodde under vår vistelse. Montesarchio är en hemtrevlig och mysig liten stad med en borg högst upp på ett berg. Den ligger på vägen till Benevento, som är en betydligt större stad med en hel del fornlämningar, faktiskt rikast på fornlämningar i hela Italien efter Rom. Här kan man till exempel beskåda Trajanus triumfbåge från år 114.

Montesarchios borg

Trajanus triumfbåge

Föregående
Föregående

Alhambra - mystik och förundran

Nästa
Nästa

Bland bruksorter och badstränder