Världens godaste moussaka

Inte ens i Grekland får man så här god moussaka. Och då har jag ätit moussaka väldigt många gånger just i Grekland. Förutom fastlandet har vi besökt 12 öar och många av dem flera gånger och såklart har moussaka alltid varit (och kommer alltid att vara) ett måste. Och nog är det ju gott. Så gudomligt gott. Och rejält.

Moussaka, 8 personer

2 auberginer, skivade på längden

olivolja

1 stor gul lök

800 g köttfärs

2 stora klyftor vitlök, hackade

1 burk tomatkross

1 tsk malen nejlika

2 tsk malen kanel

salt

svartpeppar

1 stor knippe hackad persilja

6 stora skalade potatisar (välj en möjlig potatissort, det är viktigt)

2 dl riven lagrad ost

1,5 dl ströbröd

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader. Skiva potatisen på längden (ca 0,5 cm tjocka skivor). Stek aubergineskivorna gyllenbruna i en riklig mängd olivolja. Salta och peppra dem i pannan. Ställ skivorna åt sidan.

Fräs den hackade löken i olivolja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Tillsätt vitlök. Häll i tomatkross, nejlika, kanel och persilja och låt puttra en halv timme. Blanda i osten och ströbrödet och ta av blandningen från spisen. Smaka av med salt och peppar. Gör bechamelen.

Bechamelsås

8 dl mjölk

2 dl vetemjöl (eller ljus glutenfri mjölblandning)

1 äggula

salt

vitpeppar

100 g smör

2 dl riven lagrad ost

Gör så här:

Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull. Smält smöret i en annan tjockbottnad kastrull och tillsätt mjölet och låt det få lite färg medan du rör om. Ta av kastrullen från spisen och vispa i mjölken i en jämn stråle. Lägg tillbaka kastrullen på spisen och låt såsen tjockna till. Till sist vispar du i äggula och riven ost och smakar av med salt och vitpeppar (knussla inte med vitpepparn). Såsen skall vara stabbig, inte rinnig.

Lägg de skivade potatisarna i ett jämnt lager i en ugnsform. Lägg köttfärsen i ett jämnt lager ovanpå potatisen och gör likadant med auberginerna på köttfärsen. Toppa med bechamelsås och stek i ugnen 45-60 minuter (täck med folie på om ytan börjar bli för mörk).

Servera med en grekisk sallad och såklart med en rejäl klick härlig tsatsiki.

Tsatsiki

500 g grekisk yoghurt (10%)

1-2 pressade vitlöksklyftor

en halv riven gurka på cirka 500 g yoghurt

salt och svartpeppar enligt smak

ett par matskedar god olivolja

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och låt dra i kylskåpet en timme före servering.

Kali orexi!

DSC_0269.JPG
Föregående
Föregående

Öppen lasagne

Nästa
Nästa

Påskpavlova